20.1.08

Kış ve Cilt Bakımı

Kış yaklaşırken bu mevsimin cilt üzerine etkilerini gözden geçirmekte yarar var. Havaların soğuması ile cilt daha hassaslaşır. Ev içi sıcak ortamdan dışarı çıktığımızda özellikle, dış ortama açık olan yüz, boyun ve el bölgesindeki cilt etkilenir. Soğuğun etkisi ile ciltteki kan damarları büzüleceğinden daha az oksijen cilde gelir. Cilt yüzeyindeki nem kaybolur. Daha kuru ve kabuklanmaya eğilimli bir cilt ortaya çıkar. Cildin beslenemsi bozulur. Couperose ciltlerde damar büzülmeleri, zaten kırılgan olan kılcal damarlarda çatlamalara neden olarak, göz altında koyu renklenmeye neden olabilir. Kuru ciltlerde kuruluk ve çatlamalar artarken pullanma daha belirgin olabilir. Kış bakımında da cildin neminin korunması ve beslenmesi çok önemlidir. Cilt tipine uygun cilt besleyici ve nemlendiricileri kullanılmalıdır. Kışın özellikle rüzgar, ciltteki nemi aniden uzaklaştırarak cilt yüzeyinin aşırı dercede soğumasına neden olur. Rüzgar soğuğun etkilerini çok arttırır. Kışın cildin soğuktan korunması ve nemini kaybetmemesi için eldiven, atkı, bere gibi dış ortamla direkt teması azaltan aksesuvarları kullanmak gerekir. Özellikle kaloriferli ortamlarda mutlaka kaloriferler üzerine su bulunan kaplar konarak ortamın nemi korunmalıdır. Elbiselerimiz veya kalın kışlıklarımız altında kalan deride de bazı değişiklikler olur; eğer uygun hava akımı sağlamayan veya terlemeye izin vermeyen kumaşlardan oluşan giyisiler giyiyorsak cild yüzeyinde ter, ıslak bir tabaka oluşturabilir.

Aşırı nemli ortam bakteri ve mantarları davet eden bir ortamdır. Bu nedenle kışın giyinmek, cild sağlığı açısından önemlidir. Bir sıcak bir soğuk ile karşılaştığımız kış koşullarında cilt sağlığını korumak için duş ve banyo önemli bir yer tutar. Cildi kurutmayacak sabun, vücut şampuanı veya banyo köpükleri ile sık yıkanmak cildin nemini korur. Banyo sonrası vücut sütleride hem cildi beslerken hemde cilde normal nemini verirler. Kışın cilt bir çok kimyasal gaz, patikül ve mikroplarla da sık karşılaşır. Isınmak için kullanılan kömür, fuel oil veya odunun yakılması ile ortaya çıkan duman bir çok zaralı kimyasal madde içerir. Otomobil egzoslarıda diğer bir hava kirliliği kaynağıdır. Rüzgarların yetersizliği veya bacalardan çıkan duman çokluğu hava da bu maddelerin oranını yükseltir. Bu maddelerden bazıları sıvılarda eriyebilmekte ve asitleri oluşturmaktadır.
Bazıları ise oksijenin kanda taşınmasında bozulmalara neden olurlar.
Yağmur suları içinde eriyen kükürtlü bileşikler sülfirik asit gibi çok kuvvetli asitleri oluşumuna neden olabilir. Kirli havalarda yağan yağmurlarda asitlik çok belirgindir. Gerek cilt gerekse saçlar dış ortamdan gelen bu zaralı maddelerden çok etkilenirler. Birde bu kadar yükün üzerine sigara eklenirse ciltte beslenme sorunları ortaya çıkar. Saçlarda matlık, kolay kırılma şekil verememe gibi sorunlar yaşanır. Cildin ve saçların dışardan yağan bu kimyasal maddelerden sık olarak temizlenmesi lazımdır.
Cilde uygun ancak derinlemesine temizlik sağlayacak kozmetik ürünler kullanmalıdır. Kış aylarında cilde daha yumuşak davranmak gerekir. Bakım veya temizlik yapmadan önce mutlaka bulunduğunuz ortamın ısısına uyum sağladıktan sonra yapmalısınız. Kış aylarında cilt en ağır şartlarda bulunurken UV ışınlarıda cildin en büyük düşmanı olarak saldırısını sürdürür. Etkisi kışın daha da fazla olabilir. Tercihen SPF içeren ürünler kullanılmalıdır. SPF 15 ve 30 olan ürünler seçilmelidir. Kış sporları ile ilgili kişiler veya tatil için karlı bölgelerde bulunacak kişilerin cildi için özel önlemler alması gerekir.

Kar, UV nin büyük oranda yansımasına neden olan bir yüzeydir. Karlı bölgelerde UV den etkilenme daha fazla olur. Güneş ışınları yanık bir ten yaratırken, cilt içinde bazı tehditler oluşturur.

4 yorum:

ortanca34 dedi ki...

merhabalar..
bloğuma yaptığınız ziyaretler için teşekkürler ederim..iyi günler sizlerle olsun..

Unknown dedi ki...

selam arkadaşım,ziyarte için teşekkürler..
iyi geceler
guzellikk.blogcu.com

cocuklarimicin dedi ki...

Merhaba.Birşey soracağım.Sanırım bana soğuk alerji yapiyor.Kaşıntı ve kızarıklık var yüzümde.Bana bir öneriniz olabilirmi?

cocuklarimicin dedi ki...

Ben cocuklarimicin.blogcu.com.Google hesabımdan girince isim kızımın ismi göründü